Alles over digitaal dicteren

Digitaal dicteren is het proces van spreken in een microfoon of spraakherkenningssoftware om gesproken tekst om te zetten in digitale tekst. In plaats van handmatig te typen, kunnen gebruikers hun stem gebruiken om documenten te dicteren en andere taken uit te voeren. De gesproken tekst wordt vervolgens automatisch omgezet in geschreven tekst die kan worden bewerkt en opgeslagen als een digitaal document. Dit kan handig zijn voor mensen die grote hoeveelheden tekst moeten produceren, zoals schrijvers, journalisten, secretaresses of juridische professionals. Het kan ook nuttig zijn voor mensen met een lichamelijke beperking die moeite hebben met typen.

Wat zijn de voordelen van digitaal dicteren?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan digitaal dicteren, waaronder:

  1. Tijdsbesparing: Door te dicteren in plaats van te typen, kan je de tijd die je besteedt aan het invoeren van tekst aanzienlijk verminderen.
  2. Verbeterde nauwkeurigheid: Met digitale dicteersoftware kan je je gesproken woorden in realtime omzetten in geschreven tekst. Dit kan de nauwkeurigheid van je geschreven documenten aanzienlijk verbeteren en de kans op typefouten verminderen.
  3. Ergonomisch voordeel: Dicteren kan zorgen voor een ergonomisch voordeel, omdat je niet hoeft te typen of te buigen over een toetsenbord of scherm. Dit kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en pijn in de nek, schouders en rug.
  4. Toegankelijkheid: Digitale dicteersoftware kan een uitkomst bieden voor mensen die moeite hebben met typen, bijvoorbeeld door een fysieke beperking of RSI-klachten.
  5. Multitasking: Door te dicteren, kan je verschillende taken tegelijkertijd uitvoeren, zoals het typen van e-mails terwijl je aan het rijden bent of het maken van notities tijdens een vergadering.

Al met al kan digitaal dicteren helpen om de productiviteit te verhogen, de nauwkeurigheid te verbeteren en de belasting op het lichaam te verminderen, terwijl het ook een uitkomst biedt voor mensen met beperkingen.

Soorten software digitaal dicteren?

Er zijn verschillende soorten software voor digitaal dicteren, waaronder:

  1. Spraakherkenning software: Dit type software zet gesproken woorden om in tekst. Het is een handige tool voor iedereen die veel moet typen, zoals schrijvers, journalisten of studenten.
  2. Dicteren opname software: Dit type software maakt het mogelijk om opnames van gesproken tekst te maken en deze opnames te transcriberen naar geschreven tekst. Dit is vooral handig voor mensen die onderweg zijn en geen toegang hebben tot een toetsenbord.
  3. Spraak-naar-tekst software: Dit type software kan ook spraak omzetten in tekst, maar het heeft meer functies dan alleen spraakherkenning. Het kan bijvoorbeeld ook commando’s uitvoeren, zoals het openen van een programma of het verzenden van een e-mail.
  4. Stemcommando software: Dit type software stelt gebruikers in staat om met hun stem computers en andere apparaten te bedienen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het volume van een muziekspeler te verhogen, een zoekopdracht uit te voeren op het internet of een app te openen.

Over het algemeen kunnen deze soorten software het werk van veel mensen aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen. 

Medewerker verslagleggen smartphone app

Direct gratis 30 dagen proefaccount aanmaken of informatie aanvragen

9 + 14 =

Direct gratis 30 dagen proefaccount aanmaken of informatie aanvragen

12 + 12 =